Marinády na grilování

12. června 2017 v 13:34 | ZS |  Zahradní grilování
jsou tekuté směsi oleje (sádla) zejména s kořením a bylinami, ve kterých se různou dobu namáčí maso. To získává charakteristickou chuť.
  1. Marinády obsahují olej, koření a bylinky, ale i ovoce, med nebo destiláty.
  2. Má-li maso vstřebat všechny ingredience, mělo by v marinádě spočinout až několik hodin. Ale ne tak dlouho, aby chuť masa byla potlačena!
  3. Nikdy maso před marinováním nesolíme!
  4. Délka marinování (názory na správnou délku marinování se ovšem značně různí)
  5. Hovězí maso a zvěřinu se doporučuje marinovat až 24 hodin (méně kvalitní maso může být "vylepšováno" délkou marinování - máčením v oleji.
  6. Vepřové maso stačí marinovat několik hodin.
  7. Kuřecí maso nasákne marinádu už za dvě hodiny, podobně ryby.
  8. Ve prospěch propečení masa je, když maso na okrajích nařízneme a marinádu vetřeme do zářezů.
  9. Marinády by měly být připravovány se zřetelem k použitému druhu masa.
  10. Prorostlé vepřové nepotřebuje dodávat olej zvenčí v takové míře jako kuřecí
  • koření má být přiměřené druhu masa
    • mladé jehněčí se přirozeně bude kořenit jemněji než maso dospělého skopce.

Způsoby marinování

Marinování selat a prasat

Zkuste ponořit sele nebo prase do marinády! Do vany s kořením rozmíchaném v tuku. Maso se může naložit do láku:

Marinování masa - steaků, větší kusy

Den před grilováním potřeme velké kusy masa ev. je vložíme do marinády (např. žebra nebo vepřovou plec).
  • marinujeme je přes noc, vhodný je pekáč, mísa
  • maso otáčíme, aby bylo marinované rovnoměrně
Několik hodin před grilováním (5-6 hod.) marinujeme ponořením do marinády, či spíše natíráním marinádou středně velké kusy masa (kuřata)
1-2 hodiny před grilováním
  • potřeme marinádou nebo naložíme do marinády malé kousky masa, jako jsou steaky nebo kuřecí prsa

Typy marinád podle koření, bylinek a jiných přísad

Jaké jsou typy marinád:
  • ostré - pikantní
  • jemné
  • sladké
  • kyselé
  • bylinkové
  • ovocné
Ještě trochu moudrostí o marinádách:
Marinád na marinování masa je velké množství. A vznikají nové. Jak se v vyznat v marinádách.
Najdete různá dělení marinád. Například marinády:
  • mexického typu, kde převažuje chilli a papriky
  • středomořské (mediteránní oblast) s převahou rozmarýnu, tymiánu, dobromyslu, bazalky, česneku či balzamico ocet
  • indicko - exotické s koriandrem, římským kmínem, kari a badyánem
  • orientální se zázvorem, sójovou omáčkou, rýžovým vinným octem a sečuánským pepřem
  • karibsko-ovocné chuti s tropickým ovocem, medem, rumem a kokosovým mlékem
  • tradiční s domácími bylinkami, pepřem a citronovou šťávou
Uvedené členění převzato z:
Grilování: více než 140 nejlepších receptů. Praha: Grada, 2003, 96 s. Vlastníma rukama. ISBN 80-247-0377-7.

Koření v cizích kuchyních

Indická kuchyně

se vyznačuje ostrostí pokrmů, ne však vždy. Je pro ni charakteristické používání více druhů koření na rozdíl od jiných kuchyní ve světě.
  • koriandr
  • kmín
  • kurkuma
  • černý pepř
  • hořčičná semena
  • fenyklová semena
  • kardamom
  • hřebíček
  • česnek
  • zázvor

Čínská kuchyně

  • čerstvý zázvor (velké množství)
  • česnek
  • sezamová semínka
  • badyán (součástí směsi 5 koření dále, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice v proměnlivých hmotnostních podílech)

Thajská kuchyně

je velmi ostrá.
  • thajské chilli papričky
  • citronela (mírní ostrost)
  • kokosové mléko (mírní ostrost)

Mexická kuchyně

  • velké množství chilli
    • více druhů se specifickými chutěmi
  • nové koření
  • kajenský pepř
  • tymián

Kuchyně středomoří

(Řecko, Turecko, Maroko). Koření se kombinuje s ovocem a ořechy v jídlech.
  • skořice
  • koriandr
  • šafrán
  • kmín

Balkánská kuchyně:



Evropská kuchyně

koření se uplatňuje jak v pikantních tak i sladkých jídlech
  • kmín
  • kopr
  • kardamom
  • fenykl

"Národní" kuchyně a používaná koření, byliny a jiné přísady

Ingrediencepoužíváno v kuchyni
paprika sladkáv celém světě
paprika páliváv celém světě
česnekčínská a indická kuchyně
chillithajská a mexická kuchyně
hořčiceindická kuchyně
koriandrindická kuchyně a kuchyně středomoří
pískavice
pepř černýmexická, čínská, indická kuchyně
pepř bílýmexická, čínská, indická kuchyně
pepř zelenýmexická, čínská, indická kuchyně
saturejka
oregano
bazalka
tymián
petržel
cibule
celer kořen
kopr
kurkumaindická kuchyně
rozmarýn
hroznový cukr
med
kmín mletýevropská kuchyně
sušená zelenina
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama