Natírání selete marinádou

30. července 2017 v 17:56 | ZS |  Zahradní grilování

Natírání selete marinádou.

Marináda je když=>> se rozmíchá koření v oleji (kořenící směs) a je použita na naložení, potření masa. Při grilování selete, kýty nebo jiného masa se maso během grilování potírá marinádou. K tomu se používá mašlovačka. Je vhodné, aby měla dlouhou rukojeť. K dispozici je mašlovačka s rukojetí - ta nejdelší má délku 29 cm a šířka je 5 cm.
Zásady natírání selete marinádou:
  • doporučuji marinádu tvořenou sádlem a olejem poměr 1 litr oleje (lahev) + 1 kg sádla, zvýší se tepelná odolnost tuku
  • sele potírejte tukem - marinádou často, což je třeba i každý 10-15 minut (je to cesta ke šťavnatému nevysušenému masu)
  • níže uvedený postup je ovlivněn i váhou selete, lze jej aplikovat na sele 30-40 kg, při větším kusu se doba může prodlužovat (ten kdo griluje vyhodnocuje stav grilování a reguluje dobu grilování)
Průběh natírání selete tukem a marinování:
  • A/ zahájení točení selete a intenzivní topení - působení tepla na sele (cca 1 hodina) - potírání selete tukem, nepoužívám koření (marinádu nemíchejte, koření bude u dna a natíráte jen tukem) je zbytečné, aby se na kůži pálilo koření
  • B/ pokračování grilování (cca 2 hodiny) - topím mírněji, ale přesto intenzivně, aby se sele propékalo /na kůži selete lze pozorovat "bublinkování" tuku, teplo směřuji na kýty, předek selete, je tam vyšší vrstva masa a vyžaduje více pečení
  • C/ sundání kůže ze selete (po cca 3 - 3,5 hodině) a grilování pokračuje již s intenzivním natíráním marinádou
    • nyní už se griluje maso na okrajování, po cca 30 minutách mohu okrajovat první vrstvu
    • a znova natřu marinádou a opět mohu po cca 30 minutách okrajovat /doba mezi jednotlivým okrajováním se řídí tím, jak mohu pracovat s teplem, zda mohu sele přibližovat nebo oddalovat od zdroje tepla
  • a tak až do konce

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama