Raut - zásady pořádání

1. července 2017 v 10:38 | ZS |  Pořádáme hostiny a občerstvení

Pořádejte rauty - je to jednodušší

Na rozdíl od banketu (ze všech stran velmi složitá forma hostiny) je raut volnější formou pohoštění. Minimální počet lidí na rautu se uvádí 30 osob.

Co je pro raut charakteristické
  1. Počet míst k sezení - pro všechny hosty nemusí být místo na sezení, je třeba dbát na to, aby si mohli sednout starší účastníci rautu.
  2. Stačí, když je jen seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek.
  3. Připravuje se seznam pokrmů a nápojů, nepřipravuje se jednotné menu.
  4. V nabídce jsou pokrmy a nápoje formou nabídkových stolů:
    • studený nabídkový stůl
    • teplý nabídkový stůl
    • nápojový stůl
Hosté nejsou obsluhování, ale sami si vybírají co chtějí, překládají si jídlo ze stolů na talířky. Obsluha doplňuje obsah rautových stolů, popřípadě pomáhá při výběru.
Pro zvýšení atraktivnosti rautu je možnost, aby byl na stolech sortiment v podobě například uzeného selete, uzená kýta, sele plněné šunku, uzený krocan. apod., z kterého obsluha okrajuje maso, porcuje jej. Mohou i sami hosté, což se v praxi i tak děje.
Na rautu není nutné mnoho lidí na obsluhu, na rozdíl od jiných hostin. Stačí 1 číšník na 20-40 osob)
Vybavení na raut je méně náročné, na rozdíl od jiných hostin.
Sortiment převažuje studená kuchyně, měl by být takový, aby se dal konzumovat ve stoje a nevyžadoval příliš mnoho nádobí. V některých případech lze vystačit i s jednorázovým nádobím.


Zdroj informací: Učebnice od autora Gustava Salače, schválená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, také Ministerstvem hospodářských, v oboru případech jako učebnice pro střední školy a střední odborná učiliště.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama