Pořádání hostiny v domácích podmínkách

10. srpna 2017 v 11:26 | ZS |  Pořádáme hostiny a občerstvení

Je výhodné a možné pořádat důstojnou hostinu vlastními silami?

KDE? Doma, v pronajaté hospodě, ve firmě a třeba i v přírodě?

Specializuji se na podporu pořádání pohoštění, hostin, kde je cílem uspokojení z dobře zajištěné akce, ale také s menšími náklady, než v případě, že se svěříte cateringové společnosti.
Několik let se prostřednictvím aktivit související s webem www.gurmanservis.cz se zabývám produkty, které pomáhají lidem při organizovanání a zajišťování konání hostin. Vidím, co lidé potřebují a nakupují. Co je tedy třeba?

Zdaleka nejde jen o "suroviny", ale je zde plno jiných věcí.

Když chceme dělat hostinu, musíme vždy řešit:

  1. Sortiment jídel na hostině. Co dáme ma talíře, mísy, jaká bude teplá kuchyně a studená a další?
    Podle toho postavíme menu.
  2. Množství, hmotnosti jídla, aby toho nebylo málo, aby toho nebylo moc.
  3. Kolik to bude stát peněz - je třeba mít jasno, kolik to bude stát?
  4. Kdo to, co si vymyslíme dodá - dodavatelé?
  5. Doprava produktů na místo a jejich skladování. Včas a pokud možno komplexně.
  6. Jak budeme servírovat produkty na stoly?
    Je vhodné, aby si lidé sami hostinu uspořádali vlastními silami. Proto vytvářím škálu informací včetně "výukových" videí jak to či ono připravit.
  7. Kdo bude a naa čem budeme servírovat? Jaké mísy, talíře, příbory a jiné vybavení používat?

Podrobně

k bodu 1. Sortiment jídel na hostině.

Pestrost sortimentu a jeho atraktivnost sebou nese zpravidla více práce, více obtíží. Stanovit správné proporce jednotlivých částí, tak, aby nebylo příliš mnoho masa a málo zeleniny, jen maso uzené, nebo naopak jen maso pečené ap. je také důležité.
Co je dobré do sortimentu zařadit?

Hlavní části rautu - sortiment.

Některé produkty jsou určeny k přímé konzumaci, některé jsou surovinou pro výrobu např. uzeninových a sýrových mís, chlebíčků, jednohubek ap.

A/ Studená kuchyně - masa (u rautů převažuje studená kuchyně)
  • studená masa pečená, (vepřové, hovězí, drůbeží, sekaná masa - sekaná...)
  • studená masa dušená (rolády,...
  • studená masa uzená
    • selata uzená
    • kýty uzené
    • šunkové sele
    • uzená krůta
  • masa smažené (např. miniřízky)
  • uzeniny - salámy, zpravidla je proměňujeme na uzeninové mísy v kombinaci ze sýry a zeleninou.
  • ryby za studena (v rosolu)
B/ Teplá kuchyně - masa
  • polévky - guláše
  • masa pečená - grilovaná, (vepřové, hovězí, drůbeží, sekaná masa - sekaná...), v letním obdodbí dominuje grilované sele, grilovaná vepřová kýta
  • masa dušená (rolády,...
  • masa uzená
    • selata uzená
    • kýty uzené
  • maso smažené (např. miniřízky)
Uzeniny:
  • párky a klobásy
Ryby:
  • grilované, pečené

Dále by součástí hostiny zejména typu rautu měly být:
  • sýry tvrdé, plísňové
  • majonézové saláty
Zelenina
  • čerstvá za studena i za tepla, sterilovaná,
Ovoce
  • čerstvé
  • konzervované
Pečivo
  • chléb
  • obyčejné i celozrnné pečivo (housky, rohlíky, banketky, begetky)
Doplňky
  • omáčky dipy (hořčice, kečup, sýrové omáčky, křenové, kečup...)
  • jogurt, majonéza, česnek, křen, kopr i jiné bylinky
Cukrářské výrobky:
  • minizákusky
  • dort

MENU:

Máme-li výchozí suroviny pro hostinu, je na řadě tvorba ucelených menu. Mělo by splňovat proporcion

V současnosti je k dispozici sortiment, který uspokojí podstatnou část občerstvení.
Naším cílem je poskytnout službu, která spočívá v tom, že vám nabídneme komplexní sortimet- jídelní menu na vaši hostinu. Pomocí bude, že si vybíráte z více variant. Odlišnosti mezi nimi spočívají v různých proporcích jednotlivých částí jídelního menu. Například u masa jde o to, co převládá. Uzená, pečená, vařená. Rozdíl může být v podílu zeleniny, množství uzenin ap.
Návrhy na výběr budou k dispozici na www.gumanservis.cz

k bodu 2. Množství, hmotnosti jídla, aby toho nebylo málo, aby toho nebylo moc.

k bodu 3. Kolik to bude stát peněz - je třeba mít jasno, kolik to bude stát?

Lze předpokládat, že domácí hostina, když si některé věci zařizujeme sami, sami si budeme servírovat jídlo na talíře (nebo za pomoci najatého personálu), že hostina bude cenově dostupnější. V restauraci platíme za prostory, personál, teplo atd. V domácích podmínkách jídla tvoříme ze základních surovin (uzeninové mísy ze salámů, sýrů, zeleniny ap.).

k bodu 4. Kdo to, co si vymyslíme dodá - dodavatelé?

k bodu 5. Doprava produktů na místo a jejich skladování.

Včas a pokud možno komplexně.

k bodu 6. Jak budeme servírovat produkty na stoly?

Jaké jsou možnosti servírování? S čím budeme pracovat?
  1. Od dodavatele dostanete produkty již upravené na podnosech, talířích, které jen umístíte na stoly.
    CENOVĚ NEJNÁROČNĚJŠÍ ŘEŠENÍ s malým podílem vaší práce.
  2. Dostanete již hotové produkty v krabicích a jiných obalech, které musíte umístit na talíře, podnosy a následně na stoly.
    CENA NEBUDE NIŽŠÍ, než v předcházejícím případě, ale servírování bude jednodušší.
  3. Produkty (uzeniny, sýry, omáčky, pomazánky ap.) dostanete jako suroviny, které přetvoříte svojí prací v produkty, které lze umístit na stoly. Ze salámů a sýru, zeleniny uděláte mísy, jednohubky, chlebíčky.
    CENA BUE NEJNIŽŠÍ- protože si uděláte to co je pracné, sami. Aby tento způsob byl přijatelný, musí se k Vám suroviny dostat již předpřipravené. Tím mám na mysli, aby salám byl nakrájený, podobně sýr (v ruce se to nedá). K dispozici jsou pomazánky na chlebíčky, jednohubky, také převážně již hotové. A ideální je, aby byl vytvořena jasná představa co a jak vytvořit.

K bodu 7. Kdo bude a na čem budeme servírovat?

Jaké mísy, talíře, příbory a jiné vybavení používat?
Ve všech případech je nutno mít vyřešeno to, že máte k dispozici mísy, talíře, příbory a jiné vybavení pro servírování.

Tento článek, na němž budu dále pracovat, mě poslouží, abych toto téma rozvinul a popsal, "dohledal" co vše je možné ve prospěch konání hostin, udělat. A to je i můj plán, v tomto pokračovat a prostřednictvím webu Gurman servis poskytovat oporu těm, kteří budou hostiny pořádat.

Piště, co si o věci myslíte.

Co Vám brání v tom pořádat hostinu vlastními silami a raději volíte např. restauraci?

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama